«Merlinades» que fan trontollar el sistema educatiu

La sèrie catalana Merlí fa visible l’atemporalitat de la filosofia i ens l’ofereix com una eina de pensament al nostre abast, visió estrictament necessària davant la reducció de la matèria en el panorama educatiu actual.

La LOMCE, llei educativa tan polèmica i aclamada durant els últims mesos, fa perillar la subsistència de la filosofia a l’educació del nostre país, i Merlí, amb la classe dels Peripatètics, ix al rescat d’aquesta infravalorada matèria. La llei, de caràcter medieval, elimina les assignatures que requereixen un major exercici mental i que susciten l’autonomia ideològica dels joves.

Tot i que a algunes comunitats autònomes l’assignatura d’Història de la Filosofia es manté obligatòria a 2n de Batxillerat, a la majoria queda relegada com a optativa o, fins i tot, exclusiva d’algunes modalitats. Per tant, la llei estableix una distribució il·lògica que distancia la filosofia de determinats àmbits de l’ensenyament i esborra la seua obligatorietat, malgrat que, com tot, «va per a examen», ja que tots els estudiants hauran d’examinar-se en acabar el curs.

Sembla que les ments brillants que han ideat aquesta tàctica contra el pensament mai han vist la llum del sol i segueixen atrapades a la foscor de la caverna.

A més de promoure l’interès per la filosofia —amb els seus mètodes més o menys ortodoxos—, Merlí posa al damunt dels pupitres diferents qüestions que provoquen, entre els Peripatètics i els mateixos espectadors, la reflexió sobre temes polèmics que estan a l’ordre del dia.

D’entre les diverses situacions socials que es reflecteixen a la sèrie, destaca el temor en moltes de les seues vessants: temor a la societat, tant físic i agorafòbic com de pensament, temor a l’opinió dels altres, a ser jutjat, a etiquetar els sentiments i els impulsos, a dir la veritat i a estimar lliurement. També es fa palesa la por a la solitud, a la incomprensió i a l’abisme que s’amaga rere cada responsabilitat.

N’és un exemple la teoria queer de la filòsofa estatunidenca Judith Butler, a través de la qual Merlí mostra als seus alumnes el caràcter construït dels gèneres, les identitats i les orientacions sexuals. La tesi d’aquest episodi, malgrat ser sempre necessària, hauria sigut idònia durant les passades setmanes, quan un autobús transfòbic recorria els carrers de la capital difonent un missatge d’intolerància: una agressió en tota regla.

Merlí atura el pragmatisme del món en què vivim i transforma qualsevol estona susceptible de ser desaprofitada en una espiral d’interrogants capaços de buidar espais, agitar cervells i omplir consciències.

Ha aconseguit desmitificar la filosofia, eliminar l’estesa concepció d’aquella matèria “avorrida i teòrica” i convertir-la  en un manual de vida al nostre abast. Demostra com la teoria platònica escrita al segle V a. C. pot ajudar a un adolescent a superar la seua agorafòbia o com Foucault ja plantejava a principis del segle XX la relativitat de la normalitat, fet que avui dia encara no s’ha assimilat. Per desgràcia, continuem catalogant com “normal” una orientació sexual o una forma de vida mentre marginem altres titllant-les d’incorrectes o antinaturals.

La sèrie ha aconseguit incrementar l’interès per la filosofia i, d’alguna manera, ha suposat un desafiament a la llei educativa, els defensors de la qual potser haurien d’assistir a alguna de les classes de Merlí.

Marina Altur i Paula Velázquez

Anuncis

4 thoughts on “«Merlinades» que fan trontollar el sistema educatiu

Add yours

  1. Gran serie Merli, y gran actor Francesc Orella i Pinell, al que tuve el gusto de conocer en otra gran serie, “El comisario”.

    Me uno a vuestros comentarios y os doy la enhorabuena por vuestra iniciativa.

    Aquí tenéis un nuevo seguidor.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: