Agulles i llana contra l’absència de rectores

Mujeres y Punto i el Vicedeganat de Cultura i Igualtat de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València (UV) s’uneixen en un projecte de llana i agulles per reivindicar l’absència de dones als llocs de poder.

El darrer dijous 2 de març, el col·lectiu Mujeres y Punto va muntar una instal·lació amb el crit «¿Rectoras?» a l’esplanada de la Facultat de Ciències Socials de la UV. La iniciativa va ser promoguda pel Vicedeganat de Cultura i Igualtat de la Facultat, que té com a objectiu organitzar activitats culturals i amb perspectiva de gènere. El projecte forma part de les activitats programades per al mes de març, el mes de la igualtat a la UV.

L’esmentada instal·lació constava d’una pancarta formada per quasi 300 quadres de llana morada de diferents tonalitats on podia llegir-se «¿Rectoras?». El col·lectiu va demanar per la seua pàgina de Facebook a altres associacions o particulars que els enviaren quadres d’unes determinades mesures i en van rebre de moltes parts d’Espanya. A més, la instal·lació es complementava amb una mena de teranyines de llana que recobrien els troncs dels arbres, faroles folrades en morat i cilindres penjats dels arbres que alleujaven la nuesa de les seues branques.

A aquest ambient artístic de protesta es va sumar Kontxi Lorente, una pianista de jazz pamplonesa que va amenitzar l’acte amb la seua música. La intèrpret va expressar la seua admiració pel projecte, el qual va qualificar com «cridaner i bonic», i va admetre que es sentia afortunada per ser, de manera sobtada, una part important d’aquest.

Les declaracions individuals de les integrants de Mujeres y Punto fan entreveure l’objectiu de la seua lluita col·lectiva. Elles ens van transmetre la satisfacció perenne per tots i cadascun dels seus projectes, l’esperit del treball en femení i la necessitat de visualitzar el sostre de cristall que encara oprimeix la dona. Defineixen la seua tasca com una activitat «de comares», femenina, terapèutica i reivindicativa pel que fa a la presència de la dona en tots els àmbits i, en aquest cas concret, en l’àmbit educatiu.

La vicedegana de Cultura i Igualtat Inmaculada Verdeguer Aracil, que va donar suport al projecte, va remarcar que cap dona no ha sigut mai rectora a la UV. A més, va denunciar la feminització de determinats graus com a conseqüència dels estereotips de gènere i d’una educació desigual entre homes i dones. N’és un exemple el Grau en Treball Social, en què el 90 % d’estudiants són dones.

Des del punt de vista de diversos universitaris que transitaven l’esplanada i es paraven a observar la instal·lació, l’absència de la dona en llocs directius és evident, però l’assimilem amb freqüència. Així doncs, van reconèixer la importància d’iniciatives com aquesta per tal de donar visibilitat a la desigualtat de gènere i així combatre-la. De fet, alguns es van afegir a la causa i van ajudar a folrar faroles i a penjar cilindres dels arbres; fins i tot ells es van implicar.

De la mateixa manera que Mujeres y Punto va prendre les mesures necessàries en matèria de troncs, branques, tanques i cabdells, potser ha arribat el moment de que es prenguen mesures des de les universitats.

Marina Altur  i Paula Velázquez

 

8 thoughts on “Agulles i llana contra l’absència de rectores

Add yours

Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑